KARIN
BLOEMEN.

 

FOTOGRAFIE NICK VAN ORMONDT — INTERVIEW PETRA VOLLINGA

 

‘Het leven zelf is de inspiratie. Altijd’

Aan haar grote, houten keukentafel, zit Neerlands grootste diva. In een makkelijke jurk, op sloffen, met een naaikistje voor haar neus, ‘mijn handen moeten altijd iets doen.’ Vraag haar of ze wel eens zonder inspiratie zit en ze begint keihard te lachen.

Zing

‘Zonder? Ben jij gek? Het leven zelf is de inspiratie. Altijd. Je loopt buiten en je ziet zo’n stelletje met allebei hetzelfde windjack aan. Dat is dus ook liefde. Of de zwanen die hier in Broek in Waterland elk jaar weer terugkomen en met alles wat ze in zich hebben hun jongen verdedigen. Liefde, de schoonheid van de natuur, allemaal inspiratie. Net als ellende trouwens. Ik hoef niet letterlijk altijd te zingen, maar er zit wel non stop muziek in mijn hoofd. Tot het irritante aan toe hoor ik dan 400 keer ‘Heb je even voor mij?’ Nou nee, nu even niet. Naast het feit dat zingen mijn manier is om expressie te geven aan mijn gevoel, hou ik ook heel erg van stilte. Muziek gaat namelijk met me op de loop. Ik verdwijn daarin. Dus als ik moet rijden, zet ik vaak een praatprogramma op. Anders is de kans groot dat ik allerlei afslagen voorbij rij.’

Vecht

‘Ik haal veel inspiratie uit menselijk onvermogen. Uit onrecht. Wat mensen elkaar allemaal aandoen. Jarenlang met elkaar
getrouwd zijn en niet durven opstappen, terwijl het er echt niet meer in zit. Het nummer Lef heeft zoveel mensen aangespoord om stappen te zetten. Dat vind ik echt supergaaf. De sky is the limit. Geluk zit hem niet in meer spullen, macht en succes, maar in het antwoord op de vraag of je intrinsiek gelukkig bent. Zelf ben ik meer een overlever dan een vechter. Door mijn incestjeugd kon ik niet vechten. Een kind van 7 vecht niet met een man van 30. Ik bleef me maar verweren in mijn dromen. Toen ik 15 jaar was heb ik een jaar lang taekwondo gedaan en bleek ik veel meer kracht te hebben, dan ik mezelf had toebedeeld. Ik heb het overleven omgezet in daadkracht. Ik ben nu bezig met een boek over mijn jeugd. Omdat ik daar andere slachtoffers mee kan helpen.’

Huil

‘Als ik Le Mystère des Voix Bulgares hoor. Dat is letterlijk om te huilen zo mooi, bij het derde nummer hou ik het niet meer. Bij nummers van Streisand. Zet Yentl op en poei, daar ga ik. Hero van Diana Ross. Er zit een trilling in die muziek die direct aansluit bij mijn emotie. Maria Callas. Sommige aria’s. O mio babbino caro van Puccini. De Abandeon van Carel Kraayenhof. Je kan me wegdragen. Ja, je kan zeker inspiratie halen uit verdriet, uit afscheid, uit mislukte liefdes. Maar ik haal het nog wel meer uit onrecht.’

Bid

‘Ik geloof erg in de kracht van de liefde en in de verbinding van mensen. En de kracht van energie die je geeft. Als ik energie naar 800 mensen tegelijk uitstraal, kan ik verbinden en dan voelt het heel erg alsof er meer is dan wij weten. De goddelijke kracht, god, zit in jou. Dat vind ik letterlijk. Hij regeert niet over ons, maar in ons. En als je daar goed naar luistert, brengt dat je verder.’

Lach

‘Humor heeft mijn leven gered. Mijn werk, mijn eigen geluk, alles drijft erop. Dat is zo bevrijdend. ‘Als je lacht, dan opent je ziel’, zei de Dalai Lama ooit en daarom lach ik misschien wel zoveel. Ik wil een open ziel, dan kan ik bij mijn gevoel en komt de traan ook. Inspiratie komt juist uit de ellende en de omkering. De cliché waarheden die je op je pad krijgt. Humor zit hem vaak in de omkering. Zo zit er in mijn nieuwe show een Russische werkster die geen nee kan zeggen. Die zegt dus letterlijk overal ja op. Tot het hilarische aan toe. Echt, ellende en omkering, daar komen de leukste grappen vandaan.’

Werk

‘Ik help slachtoffers van kindermisbruik opleiden tot ervaringsdeskundigen voor Team Kim, een stichting die als doel heeft om kindermisbruik bespreekbaar te maken, onder leiding van Kim van Laar. Als ze er klaar voor zijn, geven ze voorlichting op scholen om jongeren en kinderen daar te laten weten ‘je bent niet gek en je bent zeker niet de enige.’ Zelf ben ik een overlever, geen slachtoffer. De kinderen die zichzelf voor de trein gooien, dat zijn de echte slachtoffers. Ik wilde succesvol zijn en mezelf laten bloeien dus ik heb er een streep onder gezet. Maar je kunt alleen genezen van je trauma, als je erover praat. Als je niet praat, bescherm je niet jezelf, maar de dader. Dus ik moet het doen. Dat is mijn plicht. Ik moet ondanks mijn eigen verdriet en mijn eigen trauma nog een keer duidelijk maken: this is not the way. ‘

Bewonder

‘Het mooie van idolen hebben, is dat je ze ongelimiteerd kunt bewonderen, zonder dat je iets van ze weet. Ik bewonder Barbra Streisand om haar talent en Bette Midler om haar humor. Jasperina de Jong, omdat ze zo prachtig kon zingen en iets stouts had in die stem. Ik bewonder talent dat iets bij je triggert. Ik bewonder moed. Mensen die oprecht kunnen liefhebben. Nelson Mandela was één grote inspiratiebron. Na 27 jaar ellende zulke mooie dingen kunnen zeggen én er naar kunnen leven. Als persoon staat hij symbool voor wat we allemaal moeten kunnen en durven: vergeven. Anders komen we niet verder. Haat en wrok helpt je niet verder, het vernietigt jou. Haat verteerde mij en mijn geluksgevoel, maar daar voelde mijn stiefvader niks van. Je moet vergeving zoeken en verbinding. Loslaten die haat en die wrok en kijken wat er wél mooi is in het leven.’

LABLOEMEN.NL