Koning.
van het
netwerken.

 

Merlin Mellis:

‘Mijn glas stroomt  permanent over’

Merlin Melles (53) is de koningin van het netwerken. Oprichter van FCN, MCN en Pearlcard. Ontstaan uit een onstilbare honger naar kennis. Ze beweegt zich in zakelijke kringen, maar is vooral een leergierig meisje dat de kunst van het netwerken verstaat en daarmee de wereld een stukje mooier wil maken.

Een bruisende wervelwind is ze. Haar energie werkt aanstekelijk. We voeren een gesprek van hart tot hart waarbij ik geen moment afstand voel. Toch suggereert de zakelijke wereld waarin zij zich bevindt, die van topondernemers, een afstand tot anderen. Sommigen zien de FCN en de MCN als eliteclubs. Maar de intentie is kennis vergaren en vanuit gunnen en vertrouwen zaken doen.

WAAR KOMT DIE HONGER NAAR KENNIS VANDAAN? Dat is gevoed door mijn ouders. Ze waren beide leraar en altijd bezig met educatie; vergaren en delen van kennis. Later ben ik gaan reizen. Andere mensen, andere culturen. Het leerde me anders te kijken en te zien waar er verbinding te maken is. Vanuit een helicopterview. Dat vind ik het mooiste dat er is: het verbinden van mensen zodat ook zij elkaar kunnen verrijken. Nee, niet letterlijk. Geld is slechts een middel om te kunnen doen wat ik nu doe.

WAAROM BEN JE DE FCN GESTART? ‘Bij veel clubs blijft het bij visitekaartjes uitwisselen met de mensen waar je toevallig naast zit. Er is behoefte aan werkelijk contact. Geld is handig, maar kennis is veel meer waard. Die vergaar je door vanuit een oprechte intentie verbinding te maken. Wij verbinden mensen persoonlijk aan elkaar, op basis van hun wensen. Ja, de FCN en MCN zijn exclusieve clubs van mensen met een zekere status, specialistische kennis en een groot eigen netwerk. En juist dát heeft de deur geopend naar de Pearlcard. Een servicenetwerk voor iedereen. Al voor € 149,00 per jaar heb je toegang tot diensten die het leven mooier en makkelijker maken. Zo geeft onze healthcare service advies over medische zaken. Dat kan alleen omdat we die kennis binnen ons netwerk hebben. Nee, we geven geen voorrang voor behandeling, maar weten wel waar er plek is. Gelijke kansen voor iedereen. Dat is Nederland en daar ben ik trots op.

WAT HOUDT JOU OP NEDERLANDSE BODEM? Ik ben heel chauvinistisch; een echte Nederlander. Maar ik leer veel van mijn handels-missies, van andere zakelijke culturen. Super interessant. Maar ik sta ook graag met beide benen op – Hollandse – grond.

ZE NOEMEN JE DE KONINGIN VAN HET NETWERKEN? Dat vind ik een mooie titel, maar ik sta nergens boven hoor. Laatst impliceerde iemand dat de FCN me veel macht geeft. Maar ik heb geen macht, het is máchtig dat we door deze bundeling van kennis zo veel kunnen betekenen voor elkaar. In dat kader is kennis geen macht, maar liefde. Binnen mijn netwerken doen zo veel mensen onder hoge gunfactor zaken. Mede daardoor is de Pearlcard voor iedereen toegankelijk. Geweldig toch!

WAAR HAAL JIJ ZO’N DIEPGEWORTELD VERTROUWEN VANDAAN? Vergis je niet, ook ik heb mijn portie tegenslag gehad. Zo kreeg ik borstkanker. Dat was heftig, maar ik ben daarna geen steek anders gaan leven. Het zit niet in mijn aard om ergens in te blijven hangen. Mijn glas is niet halfvol, maar stroomt permanent over. Dat geldt niet voor iedereen en daarom zet ik mijn positiviteit en netwerk in om anderen te steunen. Je hoeft het niet alleen te doen. Ook ik doe het niet alleen. Ik heb een fantastisch team, drie fantastische kinderen en een man uit duizenden. Onlangs hebben we weer voor 40 jaar bijgetekend. Wij kiezen heel bewust voor elkaar. Dat geeft rust. Voor anderen kan die keuze anders zijn. Belangrijk is erop te vertrouwen dat je áltijd een keuze hebt.

WAT ZOU JIJ GRAAG ANDERS ZIEN OP HET ZAKELIJKE SPEELVELD? Als verbinder en bemiddelaar maak ik geen onderscheid. Ik werk net zo lief met mannen als met vrouwen. Toch hebben we als vrouwen nog een lange weg te gaan. Als ik hen vraag wat hen tegenhoudt in de weg naar de top dan is het antwoord vaak: andere vrouwen. En dat maakt me verdrietig. Jaloezie gaat alle verbinding tegen. Maar ook vrouwen hebben altijd een keuze. Laten we elkaar daarin in godsnaam steunen.

HEB JE NOG TIJD OM TE ONTSPANNEN? Netwerken gaat 24/7 door. Dat is voor mij geen werk. Ik haal mijn geluk uit de stroom van kennis die mensen mij brengen. Daarbij let ik goed op mezelf. Als ik oververmoeid raak dan zeg ik dingen af en neem ik een adempauze. Kook ik lekker voor mijn gezin. Dan is mijn energielevel zo weer opgeladen.