EDITORIAL.

Liefde is…? Daar hoeven we niet lang over na te denken. Liefde zit in alles, is alles. Liefde is creativiteit, zit in verbinding, maakt deuren open en is de kern van het leven.

Het begint ook bij jezelf, bij de liefde voor je zelf. Dat is misschien even wennen, onze columnist Floor is duidelijk nog zoekende, maar we bedoelen niet de ego-variant van zelfliefde, niet het op de eigen borstkloppen. We bedoelen het meer zoals Sarah Wong het omschrijft in haar interview, verbinding met het zelf, compassie met het zelf. Dan gaat het stromen. En dát hebben we volop ervaren bij de productie van dit tweede nummer van ons magazine.  

Ook in zakendoen zit liefde. Al hebben we het daar eigenlijk nooit zo over. Zakelijk zijn wordt vaak verward met hard zijn, terwijl zakelijk zijn vooral over duidelijkheid gaat. En in die duidelijkheid zit vervolgens ook kwetsbaarheid: je gaat een verbinding aan met een ander, je moet duidelijk maken wat je wel wil en wat je niet wil. En als je samenwerkt met anderen moet je ook over je eigen ego heen kunnen stappen, aan dat ego voorbijgaan en wel in verbinding blijven met jezelf. Het is niet zo interessant om een muur om jezelf heen te zetten, het wordt pas spannend als je laat zien wie je bent en wat je wil. Openheid en eerlijkheid wordt altijd beantwoord met openheid en eerlijkheid. Beledigd ‘hoezo?’ roepen als iemand vindt dat de samenwerking niet goed gaat heeft niet zoveel zin. De vraag hoe we het samen beter kunnen maken wel.

In gelijkwaardigheid zit dus liefde, maar ook in teamwork. Samen iets maken, zoals de fashion shoot op pagina … is overweldigend. Als iedereen – van licht en locatie, visagie en stylist tot model en fotograaf – zich gezamenlijk inzet voor een project is dat heel krachtig. En dat zie je terug in het resultaat.

We kunnen niet zonder de liefde en misschien is eenzaamheid wel de tegenstander van liefde. De dood is onlosmakelijk met het leven verbonden en vreemd genoeg kan ook een sterfbed omgeven zijn door liefde. Als al het andere wegvalt aan het einde van de rit, is er alleen nog liefde over. De dames De Ceremonie  kunnen daar volop over meepraten. Zij verzorgen niet alleen huwelijken maar celebreren ook de dood.

 

Een tweede nummer van een magazine maken is misschien nog wel spannender dan het eerste nummer. We willen steeds meer laten zien wie we zijn en wat we willen met dit blad. En als mensen zinspelen op de kans van slagen van onze plannen zeggen we met een grijns op ons gezicht: hoezo, het is allang gelukt. Ook dit tweede nummer van Renata is weer met bakken vol liefde gemaakt. Veel leesplezier.

Janette en Renata