SCARLETT.
MUSSCHE.

 

Queen of Finance Scarlett Mussche:

‘Ja, de financiële wereld is nog steeds een mannenwereld’

Ooit was ze de jongste assurantieadviseur met een vergunning in Nederland. Tegenwoordig staat de ‘Queen of Finance’ haar mannetje als directeur van een groot kantoor in de financiële wereld. Scarlett Mussche is dertig jaar, beëdigd financieel adviseur en directeur van de MAK Groep, een financieel platform voor zowel particulier als zakelijk, waar alle financiële zaken op een plek staan. Gericht op de toekomst. ‘Ik ben een beetje een diva op hakken, maar als het op mijn klanten aankomt, moet het gewoon goed zijn. Ik hou niet van halve maatregelen en ga voor ze door het vuur!’

Familiebedrijf

‘Ik heb dit beroep met de paplepel ingegoten gekregen. Mijn opa was fiscalist, mijn vader boekhouder. Hij is ooit een administratie-kantoor begonnen, de basis voor ons huidige bedrijf. Tegenwoordig zitten mijn ouders nog voor een klein deel in de zaak. Mijn vader is nu echt mijn sparringpartner en maatje. Zo gaan we nog ieder jaar drie dagen naar de kerstmarkt in Keulen om de zaak door te spreken, dat is zo leuk! Mijn zusje is de frontmanager, dus ja, we zijn een echt familiebedrijf. Enerzijds is dat fijn en makkelijk omdat je weet dat je altijd op elkaar kunt rekenen. Anderzijds moeilijk; als er iets vervelends in de familie gebeurt heeft dat best grote gevolgen. Het familiebedrijf in, dat was mijn droom ja. Mijn familie vond overigens wel dat ik eerst mezelf moest bewijzen dat ik de familiezaak niet om zeep zou helpen. Ik heb daarom vier jaar een eigen assurantiebedrijf gehad voordat ik de familiezaak instapte. Inmiddels is dat onderdeel van de MAK Groep.’

Jong in een mannenwereld

‘De financiële wereld is nog steeds een mannenwereld, waar je als vrouw echt je mannetje moet staan. Dat wordt wel minder. Gevoelsmatig word je als vrouw anders behandeld. Dat hoeft overigens niet slecht te zijn, want vrouwen hebben vaak meer een gunfactor. Daarbij ben ik een van de jongsten op deze positie. Als vermogensadviseur moet je toch eerst je sporen verdienen. Dat heeft alles met vertrouwen te maken. In ons vak is dat heel belangrijk.’

Inspiratie

‘Mijn moeder, zij is een echte powervrouw. Die heeft gezorgd dat ze kennis en macht op een goede manier rechtvaardigt en op cruciale momenten kan inzetten. Ze heeft het niet altijd even makkelijk gehad, maar als je ziet wat ze allemaal tegelijk kan en weet. Mijn moeder staat altijd met raad klaar en met de juiste woorden als je even niet weet hoe je verder moet.’

Lessen

‘Hoeveel fouten je ook maakt en hoe langzaam je ook vooruitkomt, je loopt altijd voor op iedereen die niks probeert. Een mooie, wijze les, die ikzelf ook heb toegepast en wat ik anderen graag wil meegeven. Een andere mooie les is er trouwens een van mijn moeder: ‘iemand anders hoeft geen ongelijk te hebben als jij gelijk hebt.’ Daar heb ik niets aan toe te voegen, haha!’

Dromen

‘Op privévlak heb ik alles al. Ik heb een fijne man en een prachtige zoon van drie jaar. Bijzonder is dat hij mijn achternaam heeft. Mijn vader kreeg twee dochters. De naam Mussche zou daarna verdwijnen. Ik heb daarom een beroep op mijn man gedaan. Ik wilde heel graag de familienaam doorgeven. Ook van de familiezaak wil ik het stokje overdragen aan de volgende generatie. Maar daar moet ik nog heel wat jaren geduld voor hebben. Voor nu heb ik geen dromen voor de zaak, maar hoop ik vooral op groei en een leuk bedrijf met leuke medewerkers.’